Kilincsműködtetésű zár és működése

Annyiféle zár létezik már, hogy az ember csak kapkodja a fejét, melyiket is válassza. Cikkünkben azt szeretnénk bemutatni, hogy miért érdemes kilincsműködtetésű zárat választani, illetve pontosan hogyan is használjuk és melyek az előnyei, hátrányai.

Hogyan működik a kilincsműködtetésű zár?

A kilincsműködtetésű zárat nevezik még kilincsfelhúzós, kilincsemelős zárnak is, általában bejárati ajtóknál használják. Egyre elterjedtebb, a gyártók által leginkább alkalmazott zártípus, hiszen több ponton való zárásmódot tesz lehetővé. A kilincs felhúzásával lehet zárni a főzárat és a kiegészítő zárási pontokat. A többpontos ajtózár esetében fordul elő ez a működési elv, ugyanakkor a kulcsos vagy cilinder, cilinderműködtetésű zárak is ide tartoznak.

Zárás:
Kizárólag kilincses ajtókon alkalmazható, hiszen ezen ajtózárak működéséhez szükség van a kilincsek jelenlétére, hogy a zárdobozban lévő fogazott szerkezet feltolja, továbbá a rudakat letolja a záráshoz. Ezután a kulcs elfordításával lehet reteszelni a zárakat, avagy bezárni az ajtót. Ezután a kilincset már nem tudjuk lenyomni.

Nyitás:
Elfordítjuk a kulcsot, majd így a kilincset máris le lehet nyomni. Az ajtóra minkét oldalon kilincses veretgarnitúra kerül felszerelésre. A zárási pontok, lehetnek görgők, görgő görgős, kampók, hengeres csapok, nyelvek és a többi.

Ezeket az ajtózárakat általában bejárati ajtókhoz használjuk. Köztudott, hogy ezek vannak a leginkább kitéve a rendszeres igénybevételnek, ezért is fontos, hogy inkább a magas minőségű zárbetét mellett voksoljunk, mintsem egy gagyi, olcsó megoldást válasszunk.
A biztonság elsődleges. Teljesüléséhez ez az első lépés, vagyis az alapvető igény, hiszen napjában többször is használjuk a bejárati ajtónk, amit nyitunk, zárunk és ez nem kis kopást eredményezhet. Ellenben a jó minőségű zárbetétek évtizedekig helyt tudnak állni, viszont ha nem ilyet választunk, akkor idő előtt szükség lesz a cserélésre.

kilincsműködtetésű zár

Hogyan azonosítható be a kilincsműködtetésű zár, a többpontos zárak?

A bevéső épületzár legfőbb jellemzői:
1. A zár mérete.
2. A kilincstengely és kulcslyuk tengely távolsága.
3. A kilincs tengely és zár előlap távolsága milliméterben mérve.
4. Az előlap hossza, szélessége, formája.

Amikor SOS zárcsere kell, akkor nem árt, ha tisztában vagyunk ezekkel a jellemzőket. Persze ritka, hogy az ember magának végzi el ezt a feladatot, de nem kizárt.  Azzal nem árt tisztában lenni, hogy rengeteg változatban létezik és a méretek miatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kilincsműködtetésű zárat szereltetünk be, sok közülük nem állítható (ez a termék tájékoztató információk között szokott szerepelni). Az is benne van a pakliban, hogy átalakításra kell, tehát érdemes azonos típusú zárat keresni a cseréhez. Ehhez a gyártó által forgalmazott termékek logója az előlapon szerepel (EURO Elzett Multisoft Basic, ROTO, MACOM, stb.) Mi levesszük a válláról a terhet és megspóroljuk a sok macerát, amivel ez jár. Minden zárakkal kapcsolatos dologban tudunk segíteni, hiszen pontosan tudjuk, mire van szükség a különböző zárszerviz munkálatok során!

Kilincsműködtetésű zárak cseréje

Miért jár jól, ha minket választ? Legfőképp, mert azonnali kiszállással a helyszínen vagyunk, ahol egyből el tudjuk végezni a zárcserét. 0-24 elérhetőséget biztosítunk, vagyis non-stop rendelkezésére állunk. Hívjon minket, ha elromlott az ajtózár és nem tudnak bejutni a lakásba!

20 év szakmai tapasztalattal bánunk el minden jellegű zárproblémával, a legkisebb bajoktól a komplikáltabb esetekig, pl. többpontos zár. Rajtunk nem foghat ki egyetlen zár sem, hisz tudjuk a dolgunkat és felkészülten érkezünk a helyszínre, ahol nyomban nekilátunk a zárszerelésnek. Nem tudja bezárni az ajtót és késésben van? Nyugalom, egy órán belül visszatérhet minden a megszokott kerékvágásba egy jól működő zárral és egy nyugodt, elégedett ügyféllel!

Posted in Egyéb kategória.